Program för Finding Family Together LIVE  
 15-16 oktober

En hel helg full av inspiration.

30 Föreläsningar och workshops

Inspiration, mångfald och gemenskap är våra ledord för FFT Live!

Vi är övertygade om att ni kommer bli inspirerade! Vi startar på lördagen 15 oktober kl 10.00 med att Christina Sagersten hälsar er alla välkomna till en helg med 30 spännande föreläsningar och workshops.

Det kommer bli ett varierat program. Några av de ni möter är välkända släktforskare och en del är nya på föreläsarscenen men alla har de fantastiska historier att dela med sig av! Vi har delat in programmet i 3 spår - Släktforskning, DNA-släktforskning och Workshops.

Passen går parallellt i respektive spår, så vi är medvetna om att det kan vara svårt att välja! Alla föreläsningar och workshops spelas in, så du kan välja att se det du inte hinner med i efterhand. Du har tillgång till inspelningarna under ett helt år efter konferensen.

 PROGRAM

Här hittar du hela helgens tider

Spår Släktforskning
Möt våra föreläsare

Anna-Lena Hultman, Släktforskare

Anna-Lena från Hössna utanför Ulricehamn har främst sysslat med emigrantforskning, men även "vanlig släktforskning", hembygdsforskning och DNA. Hon har varit anställd hos Sveriges släktforskarförbund och arbetade då med Sveriges dödbok, Emibas, Gravstensinventeringen och var även anybytarvärd. Efter pensioneringen har tiden mest ägnats åt den egna släktforskarverksamheten i Konkordiahuset och resor till Amerika.

Släktplatser - Gårds- och bygdeforskning - Det populära TV-programmet Det sitter i väggarna inspirerar många att forska i den egna fastighetens historia. I den här föreläsningen får du en praktisk genomgång av källmaterialet och hur du steg för steg går tillväga. Det blir en resa genom lagfartsböcker, skatteköpsböcker, mantalslängder, bouppteckningar, kartor, fotografier, tidningar mm

Tid: Lördag kl 15.00

Claus Lippold, Centrala Soldatregistret

Claus är 33 år och bor i Skövde med sin familj. Hans uppväxt har alltid haft historia med i bilden då fadern, Björn Lippold, är grundaren av soldatregistret. Fokus har framförallt varit på "den lille soldaten i det stora försvaret". Claus fritid handlar mycket om dessa knektar, då han tillsammans med nuvarande styrelse för soldatregistret hjälper till att besvara dina frågor kring knektarna. 

Stackell och di andre Knekta - den här föreläsningen berör just den lille soldaten i det stora försvaret. Du kommer få ta del av Centrala soldatregistrets resa till att idag ha en halv miljon soldater registrerade i sitt register. Claus kommer att visa hur du på enklast väg använder Centrala Soldatregistret med ett exempel ur några soldat- och torpakter. Vem var han den där indelte soldaten?

Tid: Söndag kl 10.00

Ewa Runesdotter, AnEken

Ewa är 65 år och bor i Kristianstad. Hon har släktforskat sedan i slutet av 1970-talet. Ewa är anställd på Studieförbundet Vuxenskolan Skåneland som cirkelledare i släkt- och fastighetsforskning. Hon driver även företaget AnEken där hon gör uppdragsforskningar inom släkt- och fastighetsforskning. Ewa har även skrivit flera släktforskningsböcker. Hon tröttnar aldrig på forskningen eftersom det finns alltid nya ledtrådar att spinna vidare på! Kvinnohistoria och kvinnans situation i det gamla bondesamhället är också ett stort intresse.

Osedliga barnamörderskor - Ewa Runesdotter berättar om några av de tusentals unga svenska kvinnor som under 350 år anklagades för barnamord eller fosterfördrivning. Detta brott ansågs vara en stor samhällsfara och många barnamörderskor dömdes mycket strängt och utan förbarmande. Kvinnan ansågs ofta som en osedlig och ondskefull moder.

Tid: Söndag kl 14.00

Fredrik Mejster, Släktforskare

Fredrik har en gedigen erfarenhet som släktforskare. Efter några år som arkivarie på Uppsala stadsarkiv arbetar han idag som registrator inom Uppsala kommun. Han är en välkänd krönikör för tidningen Släkthistorias läsare. Fredrik är ansvarig släktforskare bakom TV-succén "Allt för Sverige och är nu aktuell i SVTs nya serie "Genjägarna".  Han driver ett eget företag där han håller föredrag och utför släktforskningsuppdrag.

Karolina Nyblom - ett samhällets olycksbarn  - Här får vi följa en ung flickas trassliga liv genom kyrkböcker, kommunala handlingar och domstolsprotokoll. Hon satt i fängelse större delen av sitt liv. Detta är en historia som Fredrik sprang över när han arbetade på Uppsala stadsarkiv. En kvinna rotade i sin släkt och hade en ana som varit präst som försvann plötsligt och sen hittades död i Fyrisån i Uppsala. Man misstänkte att han blivit mördad. Efter lång tid tog unga Karolina Nyblom på sig mordet, och detta är startskottet för den här berättelsen. Att hon inte var mördaren kunde domstolen snabbt konstatera, men vem var hon? Vad hade hon varit med om och vem skulle hon bli?

Tid: Söndag kl 15.15

Johanna Lindh, Hitta pappa

Johanna är webbutvecklaren från Stockholm som sadlat om och som sedan 2022 arbetar som DNA-detektiv på heltid. Sitt första egna DNA-test tog hon för att lösa ett par egna släktgåtor, varav den ena visade sig inte bara kräva ledtrådar i form av DNA utan även i form av släktminnen.

Skapa en släktgemenskap och samla minnen - De flesta av oss har sedan barnsben umgåtts med våra kusiner men haft mindre kontakt med våra tremänningar och kanske ingen kontakt alls med våra fyrmänningar. I den här föreläsningen berättar Johanna hur du med hjälp av sociala medier och andra kommunkationskanaler kan samla och engagera ättlingar till dina anor för att lära känna varandra, kartlägga släktens minnen och fotografier och tillsammans lösa eventuella släktgåtor.

Tid: Lördag kl 13.45

Lena Ringbrant Ekelund, Släktforskare

Lena är pensionerad mellanstadielärare med ett mycket stort intresse för undervisning av alla slag. Hon har släktforskat i över 25 år och är mycket intresserad av att leta efter emigranter som for till Amerika. Kartor samt hantering av släktbilder och gamla filmer är andra områden som Lena gillar att arbeta med och utbilda inom. Hon är även kartfadder i Disgen.

Släktfoton i datorn - Hur gör man? - I den här föreläsningen kommer Lena att berätta lite om bildstorlek och ge tips på vad du kan tänka på när du skannar dina foton. Hon kommer att berätta och visa vad du kan göra för att förbättra dina foton med hjälp av ett bildbehandlingsprogram. Ett tips är att även spana in hennes workshop där hon visar hur du bildbehandlar med gratisprogrammet PhotoFiltre 7, ett lättanvänt och mycket användbart program.

Tid: Lördag kl 12.30

Maria Bouroncle, Författare

 Maria  är med oss för tredje gången! Hennes debutbok Det kom för mig i en hast – Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson har översatts till engelska, finska och holländska, samt använts i litteraturundervisningen på Göteborgs Universitet och University of California i Los Angeles. I mars publicerades Flickan med en lapp om halsen – Historien om ett finskt krigsbarn, den fristående fortsättningen om de döda barnens far Artur.  

Vad hände barnamörderskans svägerska? -  Det var inte meningen det skulle bli en bok om Ingeborg, Marias mormors syster som dränkte sina tre små barn 1929. Men efter år av släktforskning blev Maria som besatt av Ingeborgs öde och hur det påverkat hennes familj i generationer. På FFT Live har vi tidigare fått höra den spännande bakgrunden till de båda tidigare böckerna. Nu arbetar Maria med en ny bok om de döda barnens faster Elsa, som vid 23 års ålder utvandrade på egen hand till Chicago. I denna föreläsning får vi veta mer om Marias efterforskningar inför den tredje boken.

Tid: Lördag kl 16.15

Maud Wedin, FINNSAM

Maud har en stor kompetens om skogsfinnarnas historia. Hon disputerade 2007 med avhandlingen Den skogsfinska kolonisationen i Norrland. Hon har varit ordförande för nätverket FINNSAM (Finnbygder i Samverkan) sedan starten 1992. Maud har deltagit i ett antal projekt och även varit ansvarig för ett antal högskolekurser med finnskogstema. För närvarande är hon projektledare för FINNSAMs skogsfinska informationsprojekt. 

Skogsfinnarna i Mellannorrland - de spännande källorna berättar - I denna föreläsning berättar Maud om många bra och relativt okända källor i Hälsingland och Medelpad som är ett viktigt komplement för vår kunskap om den skogsfinska kolonisationen i området.

Tid: Lördag kl 11.00

Per Filipsson & Hjalmar Granberg, Trackuback

Per och Hjalmar är två av grundarna till Trackuback. Trackuback är en plattform för släktforskning och historia. Här kombineras olika källor tillsammans med ditt eget innehåll, såsom släktforskning eller lokalhistoria. Många källor kan visualiseras tillsammans och skapar sammanhang. Nya insikter och en djupare förståelse för historiska skeenden kan bli resultatet. 

Nyheterna i Trackuback - Grundarna till Trackuback visar plattformen med höstens nyheter. Här kan du se din släktforskning på nya sätt och koppla den till historiska perspektiv och fördjupande material. Du får också en presentation av de senaste nyheterna med familjevy, publicering av släktträd och nya visualiseringsmöjligheter.

Tid: Söndag kl 12.45

Thomas Fürth, Historiker och släktforskare

Thomas har släktforskat i över 30 år. Han är väl förtrogen med släktforskning i Centraleuropa, men även i Sverige och då särskilt i Stockholm. Thomas är författare till böckerna Släktforska utanför Norden och Judisk släktforskning, båda utgivna av Sveriges Släktforskarförbund. 

Släktforska i Stockholm är inte som i övriga landet - Den som söker sina anor i Stockholm gör det oftast för att söka efter de som flyttat till staden. En mindre grupp av oss har anor i Stockholm sedan flera eller t.o.m. många generationer. Den som släktforskar i Stockholm märker snart att källorna är annorlunda. Husförhörslängderna är ofta torftiga och församlingsindelningen gör det svårt att hitta sina anor då dessa oftast flyttade runt i staden. I den här föreläsningen har Thomas fokus främst på andra källor än kyrkböckerna, som underlättar när dina anor verkar ha försvunnit i stadens vimmel.

Tid: Söndag kl 11.15

Spår DNA-Släktforskning
Möt våra föreläsare

Anders Hjalmarson, Genealogik

Anders har sina rötter djupt i den östgötska slättjorden. Som åttonde generationen på släktgården var också släktlinjer tillbaka till det tidiga 1700-talet något som kom med modersmjölken. Släktforskningsintresset var därför nästan medfött även om han började aktivt först i 30-årsåldern.

Anders brinner speciellt för att knäcka det som till synes är omöjligt och de flesta inte ens ger sig på. Efter att han med hjälp av DNA hittade sin morfars tidigare okända  far så är DNA en central del av hans verktygslåda. Till vardags jobbar Anders med Geografisk IT inom kollektivtrafiken. Släktforskning och DNA tar dock den största delen av hans fritid och Genealogik är det namn han satt på verksamheten när han hjälper andra.

Hurra, jag fann honom! Anders berättar om sitt sökande efter sin morfars okände far. Hur det som i början säkert var skamligt men framförallt till största delen okänt, med hjälp av intensivt DNA-släktforskande 2016-2018 benades ut bit för bit och blev till kontakt över kontinenter, gemensamt sökande och ett resultat som gav många svar men fortfarande har några frågetecken kvar.

Tid: Söndag kl 14.00

Christina Sagersten, Finding Family

Christina är DNA-släktforskaren som brinner för att hjälpa människor att hitta sina biologiska rötter. Hon tog sitt första DNA-test 2012 och har sedan 2015 arbetat professionellt med att hjälpa människor hitta släktingar och förstå sina DNA-resultat. Christina är grundaren av Finding Family Together - gemenskapen för DNA-släktforskare och av konferensen FFT Live.

Hjälp! Jag har fått mitt DNA-resultat - nu då? När du första gången loggar in och tittar på resultatet av det där DNA-testet du tog är ofta känslan förvirring. Är jag verkligen släkt med alla dessa människor? Vad betyder alla konstiga ord? I den här föreläsningen går Christina igenom det grundläggande du behöver veta och kunna för att på egen hand kunna tolka ditt resultat!

Tid: Söndag kl 10.00

Eva Dahlberg, Släktforskare

Eva har släktforskat i över 40 år och älskar släktforskning och de metoder och verktyg som finns. Hon har hållit föredrag och skrivit kortare och längre artiklar i föreningsvärlden sedan 2002.

Anförlust, ”pedigree collapse”, endogami och olika släktskapsbegrepp – fackspråk för släktforskare. Finns det något som heter halv-femmänningar? Vad är egentligen en anförlust – och finns verkligen ordet anförskjutning? Vad heter det när man är släkt på flera olika sätt med sin DNA-träff? För att inte tala om ”tree completeness” – vad är det? Det är en del av de begrepp som en DNA-släktforskare behöver ha koll på som Eva reder ut i denna föreläsning.

Tid: Lördag kl 11.00

Fredrik Mejster, Släktforskare

Fredrik har en gedigen erfarenhet som släktforskare. Efter några år som arkivarie på Uppsala stadsarkiv arbetar han idag som registrator inom Uppsala kommun. Han är en välkänd krönikör för tidningen Släkthistorias läsare. Fredrik är ansvarig släktforskare bakom TV-succén "Allt för Sverige och är nu aktuell i SVTs nya serie "Genjägarna".  Han driver ett eget företag där han håller föredrag och utför släktforskningsuppdrag.

Med arkiven som grund i DNA-letandet. Den som tagit ett DNA-test blir snabbt varse att resultatet inte kommer som ett färdigt släktträd. För att lösa släktgåtor och bekräfta att det som redan är känt faktiskt stämmer behövs traditionell släktforskning. I denna föreläsning exemplifieras hur goda kunskaper i släkt- och arkivforskning är till hjälp vid lösandet av olika släktgåtor med DNA. Särskilt visas på hur man kan tänka "utanför boxen" och kombinera olika arkiv i jakten på en okänd far eller annan släkting.

Tid: Söndag kl 11.15

Linda Kvist, Dnacoachen

2013 tog Linda ett DNA-test och upptäckte att hennes biologiska farfar inte var mannen hennes farmor var gift med. Det fanns ingen kvar i livet att fråga utan hon fick förlita sig på att DNA kunde hjälpa henne att lösa gåtan. Under tiden hon letade efter sin farfar och försökte lära sig allt om hur DNA fungerar och vilka verktyg man kan använda kom hon till insikt om att jobba med DNA och släktforskning är bland det roligaste man kan göra. Idag vet hon vem hennes biologiska farfar var, tack vare DNA, och jobbar med DNA och släktforskning på heltid.

Golden State Killer och andra kalla fall - I april 2018 hölls en presskonferens i Sacramento i Kalifornien där en åklagare meddelade att de gripit en person som i allmänt tal de senaste åren kallats för The Golden State Killer. Under 70-och 80-talet utförde denne person hundratals inbrott, ett femtiotal våldtäkter och drygt 10 mord. Tillvägagångssättet för att till sist hitta den skyldige var banbrytande.  I den här föreläsningen tittar vi närmare på Golden State Killer fallet och några av de andra kalla fallen polisen lyckats lösa tack vare DNA.

Tid: Lördag kl 15.00

Maria Brolin, Gener & Anor

Maria Brolin är född och uppvuxen i Trollhättan men bor sedan många år i Göteborg. Hon har släktforskat sedan 2008, och 2014 tog hon sitt första DNA-test. Sedan dess är hon fast i kromosomernas underbara värld. Maria brinner för att föreläsa och undervisa om DNA-släktforskning och vilka möjligheter det ger, inte minst för de som söker en okänd förälder eller far-/morförälder. Maria föreläser digitalt och på plats hos släktforskarföreningar och bildningsförbund. Hon åtar sig även uppdragsforskning både vad gäller DNA-släktforskning och traditionell sådan.

Han som uti mitt hjärta bodde... - Barbro hade sökt sin okända morfar hela sitt liv och nästan gett upp hoppet om att någonsin hitta honom. När hon fick höra talas om att man kunde använda DNA i släktforskningssyfte testade hon sig genast. Men fanns svaret där bland alla siffror och okända begrepp, eller var det ytterligare en återvändsgränd? Barbro kontaktade Maria förra året och tillsammans gav de sig ut på jakt efter den okände morfadern. Vart skulle sökandet ta dem och skulle de hitta honom och få ett svar på den livslånga gåtan?

Tid: Lördag kl 13.45

Michael Häggmark, Släktforskare

Michael Häggmark är en passionerad föreningsmänniska med hjärta för historia och släktforskning. Han är bl.a. ordförande i Brunflo Hembygdsförening, Skankeföreningen Sverige och Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare. Den sistnämnda föreningen står som arrangör av Släktforskardagarna i Östersund 2023. Michael är idag verksam inom sju olika DNA-projekt med rötterna i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland.

Kan ett DNA-projekt ersätta kyrkböcker? Vad gör du om kyrkböckerna saknas? Kan DNA verifiera hypoteser från andra källor? Hur gör du om kyrkböckerna du behöver använda i din släktforskning har brunnit upp? Kan du hitta uppgifterna på annat vis? I denna föreläsning kommer Michael att visa hur du kan gå vidare med andra källor och se hur DNA-forskning kan vara ett hjälpmedel att rekonstruera släktträd via andra källor än kyrkböcker. Några exempel på DNA-projekt kommer att gås igenom som inspiration för att visa på hur man kan gå till väga.

Tid: Lördag kl 16.15

Sandra Englund, Släktforskare

Sandra Englund är uppvuxen och bor i Gävle. Hon arbetar som pedagog på Kulturskolan i Gävle bland annat inom foto och bild. Utöver det frilansar hon som fotograf, föreläsare, workshopledare samt arbetar mot en utställning, med stöd av Kulturrådet och Hälsinglands museum, kopplat till sin släktforskning och det dolda arvet som hon upptäckte. Startpunkten för hennes upptäckt var nog ett av de fotografier hennes mamma hade på sin vind. Sandra älskar att träffa nya människor, resa, besöka nya platser, lära känna och förstå mer om kultur, människor, historia, hantverk och konst.

Hur vet man - om man är resande, rom eller annan minoritet? Sandra upptäckte att hon var av "Resande" - den första grupp av Romanifolk som anlände till Sverige redan 1512. Idag är resande en del av den Nationella minoriteten Romer. Men hur kan du veta att du "tillhör" en grupp? Hur går du vidare och tar tillbaka den historia som kanske dolts och hemlighållits? Är det ens möjligt? Är du välkommen? Vad är det du upptäcker och vill du verkligen veta? Sandra söker sina svar både i arkiv och med hjälp av DNA. Hör henne berätta om sin egen resa och hur hon arbetar sig fram och går till väga för att hitta det som dolts och anledningar till varför.

Tid: Lördag kl 12.30

Tomas GH Johansson, Släktforskare

Tomas började släktforska för över 40 år sedan. De senaste 8 åren har DNA blivit en allt större del av hans släktforskning. För några år sedan startade han det geografiska DNA-projektet Kind-Mark-Västbo, knutet till FamilyTreeDNA. Tomas håller även inspirerande endagskurser i paleografi med inriktning på 1700-talets skrivstil, samt föredrag och kurser om släktforskning med DNA. 

Y-DNA - En spännande framtid- En föreläsning om FamilyTreeDNAs olika Y-DNA-test, haplogrupper, släktskap med Darwin, varför du skall ta ett Y-test, samt styrkan hos Y-DNA för släktforskning - och den spännande framtiden!

Tid: Söndag kl 15.15

Tomas Stavbom, Släktforskare

Tomas Stavbom är Uppsalabo och släktforskare sedan mitten av 80-talet. Han har skrivit fyra släkt- och hembygdshistoriska böcker. Hans senaste bok, Illa känd, handlar om människor i det osynliga Uppsala under 1800-talets andra hälft. I boken letar sig Tomas steg för steg fram till vem som var hans farfars farfars fars okände pappa. Forskningen tog sin början på landsarkivet i Uppsala slott och slutfördes med hjälp av en lång rad DNA-tester 36 år senare. 

En okänd far till min farfars farfars far - En föreläsning om Tomas långa sökande efter en okänd far till hans farfars farfars far, vilket tog 36 år att lösa ut. I denna presentationen kommer Tomas att komma in en hel del på DNA-tester och Y-DNA.  Föredraget ska inspirera andra släktforskare att ge sig i kast med de allra klurigaste fallen av okända fäder. Historien har även skildrats i radioprogrammet Släktband: https://sverigesradio.se/avsnitt/brita-stina-illa-kand-mor-till-tvillingarna-per-och-johan

Tid: Söndag kl 12.45

Spår Workshop
Möt våra föreläsare

Anders Hallin och Lena Landstedt-Hallin, Släktforskare

Anders och Lena är "släktpusslare" sedan mer än 40 år och började med att registrera släkten på kort i låda. De var tidigt med i DIS innan de i slutet på 1980-talet blev Mac-användare och hittade Reunion som släktregistreringsprogram i slutet av 90-talet. De jobbar ihop med "släktpusslandet" - Anders är den som kollar deras DNA-matcher medan Lena är den som jobbar mest med inmatning och direkt användning av Reunion. 

Reunion - I denna workshop kommer Anders och Lena att visa funktioner och tips & trix i släktregistreringsprogrammet Reunion. Denna workshop är för dig som i dag använder Reunion, eller som har en Mac och funderar på vilket släktregistreringsprogram du ska använda i din släktforskning.

Tid: Lördag kl 16.15

Christina Sagersten, Finding Family

Christina är DNA-släktforskaren som brinner för att hjälpa människor att hitta sina biologiska rötter. Hon tog sitt första DNA-test 2012 och har sedan 2015 arbetat professionellt med att hjälpa människor hitta släktingar och förstå sina DNA-resultat. Christina är grundaren av Finding Family Together - gemenskapen för DNA-släktforskare och av konferensen FFT Live.

Förstå din släkt för att förstå dina matcher! - I denna workshop kommer vi att titta närmare på hur ditt släktträd ser ut och vilka slutsatser du kan dra om förväntat antal matcher utifrån det. Att skaffa dig en visuell överblick över ditt ursprung  hjälper dig att förstå varför du drunknar i matcher från vissa grenar, eller saknar matcher från andra. Förberedelser inför workshopen: skriv ut en tom antavla (6 generationer, du är generation 1). Är du inte van att bläddra mellan öppna fönster rekommenderar jag att du även skriver ut en antavla i 6 generationer som visar dina anors namn och födelseplats (minst). Ta även fram färgpennor i olika färger.

Tid: Söndag kl 15.15

Eva Dahlberg, Släktforskare

Eva har släktforskat i över 40 år och älskar släktforskning och de metoder och verktyg som finns. Hon har hållit föredrag och skrivit kortare och längre artiklar i föreningsvärlden sedan 2002.

Disgen med appen Släkten. Lär dig hur du kan använda Disgen för din DNA-släktforskning, både för sig och tillsammans med appen Släkten. Appen Släkten ingår i släktforskningsprogrammet Disgen. Du kan förstås använda både Disgen och Släkten även om du inte DNA-släktforskar.

Tid: Lördag kl 15.00

Eva Johansson, Släktforskare

Eva är journalist sedan flera decennier och arbetar även som släktforskare sedan 2012. Hon har skrivit fackböcker, bland annat boken "Skriv för din släkt!" (e-bok i Rötterbokhandeln) och handboken "Släktforska om sjöfolk" (utgiven av Sveriges Släktforskarförbund) och medverkar regelbundet i tidningen Släkthistoriskt Forum, andra släktforskningstidningar och i Rötterbloggen.

Hur skriver man en bok om sin släkt? Det får du konkreta tips och råd om i denna workshop. Eva ger dig tips på hur  du kommer igång, disposition, hur du skapar en berättelse, tar in bilder och illustrationer. I denna workshop lägger du grunden för att göra din egen släktbok.

Tid: Lördag kl 13.45

Fredrik Mejster, Släktforskare

Fredrik har en gedigen erfarenhet som släktforskare. Efter några år som arkivarie på Uppsala stadsarkiv arbetar han idag som registrator inom Uppsala kommun. Han är en välkänd krönikör för tidningen Släkthistorias läsare. Fredrik är ansvarig släktforskare bakom TV-succén "Allt för Sverige och är nu aktuell i SVTs nya serie "Genjägarna".  Han driver ett eget företag där han håller föredrag och utför släktforskningsuppdrag.

Hitta emigranten! Man lär sig som bäst när man utgår från riktiga fall. I denna workshop får du vara med och följa fyra syskon som emigrerade till USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Tillsammans försöker vi ta reda på hur livet blev för dem i det nya landet. Målet är att hitta nu levande släktingar, men vägen dit är komplicerad och kantad av återvändsgränder. Vi tittar på olika typer av digitala arkiv och databaser och stannar upp med jämna mellanrum för att summera och diskutera.

Tid: Lördag kl 11.00

Johanna Lindh, Hitta pappa

Johanna är webbutvecklaren från Stockholm som sadlat om och som sedan 2022 arbetar som DNA-detektiv på heltid. Sitt första egna DNA-test tog hon för att lösa ett par egna släktgåtor, varav den ena visade sig inte bara kräva ledtrådar i form av DNA utan även i form av släktminnen.

Med WATO som stöd - I denna workshop lär Johanna ut hur man använder verktyget WATO (What Are The Odds?) hos DNAPainter.com för att räkna ut sannolikheter för olika släktskap. Verktyget innebär fantastiska möjligheter – men det gäller att kunna tolka resultatet rätt för att inte dra felaktiga slutsatser.

Tid: Söndag kl 12.45

Lena Ringbrant Ekelund, Släktforskare

Lena är pensionerad mellanstadielärare med ett mycket stort intresse för undervisning av alla slag. Hon har släktforskat i över 25 år och är mycket intresserad av att leta efter emigranter som for till Amerika. Kartor samt hantering av släktbilder och gamla filmer är andra områden som Lena gillar att arbeta med och utbilda inom. Hon är även kartfadder i Disgen.

Bildbehandling med gratisprogrammet PhotoFiltre 7 - Lena visar hur man hämtar och installerar programmet på svenska. Därefter visar hon bl.a. hur man gör för att ändra bildstorlek, beskära bilden, ta bort fläckar, damm och repor och annat som stör bilden på olika sätt. Lena visar även hur du kan räta upp foton på tavlor, förbättra ljusstyrkan/färg/mättnad och skriva in namn på personerna i bilden.

Tid: Söndag kl 10.00

Maria Brolin, Gener & Anor

Maria Brolin är född och uppvuxen i Trollhättan men bor sedan många år i Göteborg. Hon har släktforskat sedan 2008, och 2014 tog hon sitt första DNA-test. Sedan dess är hon fast i kromosomernas underbara värld. Maria brinner för att föreläsa och undervisa om DNA-släktforskning och vilka möjligheter det ger, inte minst för de som söker en okänd förälder eller far-/morförälder. Maria föreläser digitalt och på plats hos släktforskarföreningar och bildningsförbund. Hon åtar sig även uppdragsforskning både vad gäller DNA-släktforskning och traditionell sådan.

Få hjälp med att tolka ditt DNA-resultat - Maria går igenom hur du tolkar din träfflista hos Family Tree DNA, My Heritage och Ancestry samt hur du hittar dina matchers släktträd. Workshopen vänder sig till dig som har tittat lite på ditt resultat och som vill ha hjälp att komma igång.

Tid: Söndag kl 11.15

Linda Kvist, Dnacoachen

2013 tog Linda ett DNA-test och upptäckte att hennes biologiska farfar inte var mannen hennes farmor var gift med. Det fanns ingen kvar i livet att fråga utan hon fick förlita sig på att DNA kunde hjälpa henne att lösa gåtan. Under tiden hon letade efter sin farfar och försökte lära sig allt om hur DNA fungerar och vilka verktyg man kan använda kom hon till insikt om att jobba med DNA och släktforskning är bland det roligaste man kan göra. Idag vet hon vem hennes biologiska farfar var, tack vare DNA, och jobbar med DNA och släktforskning på heltid.

Trimma ditt träd - upptäck Ancestral Trees hos www.dnapainter.com - Har du koll på ditt släktträd? Ibland är det bra att testa nya verktyg för att kanske få nya insikter. Ett av Lindas favoritverktyg är Ancestral Trees som finns hos www.dnapainter.com. Verktyget innehåller en hel del spännande saker du kan göra, framför allt kan du få olika visuella översikter. I den här workshopen kommer vi att gå igenom en del av de funktioner som finns tillgängliga. Du behöver inte ha tagit ett DNA-test för att använda eller ha nytta av Ancestral Trees.

Tid: Lördag kl 12.30

Per Filipsson & Hjalmar Granberg, Trackuback

Per och Hjalmar är två av grundarna till Trackuback. Trackuback är en plattform för släktforskning och historia. Här kombineras olika källor tillsammans med ditt eget innehåll, såsom släktforskning eller lokalhistoria. Många källor kan visualiseras tillsammans och skapar sammanhang. Nya insikter och en djupare förståelse för historiska skeenden kan bli resultatet. 

Lär dig verktygen - Häng med in i Trackuback och lär dig använda verktygen, inklusive nyheterna med familjevy, delning av publicerade släktträd och personlig anpassning av utseenden och teman.

Tid: Söndag kl 14.00